Suomessa omistusasumisen suosio on vähenemään päin. Vielä vuoteen 2010 asti omistusasuminen kasvoi hieman vuosi vuodelta ja huippu sijoittui vuoteen 2010, jolloin 65,5 % suomalaisista asui omistusasunnoissa. Vuonna 2014 osuus oli laskenut melkein prosenttiyksiköllä, 64,6 %:iin. Omistusasumista vähentää voimistunut polarisoituminen, mikä näkyy sekä asuntojen että asuntoluottojen hinnoissa.
Suomessa talouden aktiviteetit keskittyvät voimakkaasti pääkaupunkiseudulle. Vuonna 2015 yli 40 % uusista yrityksistä syntyi Kehä III:n sisäpuolelle tai sen välittömään läheisyyteen. Kun mukaan luetaan Tampereen, Oulun ja Turun kasvualueet, syntyi yli 60 % uusista yrityksistä näille alueille. Siellä missä talous kasvaa on myös työpaikat ja palkat kehittyvät. Vaikka kehittyminen maakunnissa on kasvukeskuksia hitaampaa, niin Avaralla on runsaasti vuokra-asuntoja tarjolla myös maakunnissa.
Asuntomarkkinan kahtiajakautuminen
Asuntojen hinnat nousevat kasvukeskuksissa ja tulevat luultavasti nousemaan voimakkaammin, kuin mitä nyt ovat jo nousseet. Suomi on jakautunut kahtia asumisen suhteen. Valtavasti asuntoja jää tyhjilleen muualle maahan, samaan aikaan kun kasvukeskuksiin tarvitaan kipeästi lisää asuntoja. Talouden aktiviteettien keskittyminen kasvukeskuksiin lisää myös muuttoliikettä. Samalla vuokra-asuminen kasvaa, sillä ihmisten on siirryttävä työn äärelle. Vuokralla asumisen aikana voi kerryttää varallisuutta omistusasunnon hankintaan ja ostaa omistusasunnon sieltä, missä hinnat ovat korkeammat.
Nuorten muuttotahti on vilkasta
Vaihtoasuntomarkkinoiden ohella vuokra-asumista lisäävät nuorten toiveet ja tarpeet. Nuoret haluavat asua kaupungissa hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Kasvukeskuksissa omistusasuntojen hinnat ovat niin korkealla, ettei nuorilla ole omaan asuntoon varaa. Vaikka korot ovat tällä hetkellä matalat, mikä houkuttaa lainanottoon, estävät lainansaannin ehdot omistusasunnon hankinnan. Työpaikat ovat usein määräaikaisia, säästöjä ei ole ja vakuudet puuttuvat, joten lainaa ei myönnetä niin paljon, että sillä voisi hankkia mieleisensä asunnon kasvukeskuksesta. Vuokra-asuntojen kysyntää lisää tuntuvasti myös nuorten muuttaminen opiskelukaupunkeihin. Opiskelijoilla ei usein olekaan tarkoitus jäädä paikkakunnalle ja sitoutua asuntoonsa pysyvästi, joten vuokralla asuminen on helppo ja turvallinen vaihtoehto opiskelijan elämäntilanteeseen.