Ympäristöministeriön käynnistämää huoneenvuoralainsäädännön toimivuuden ja ajantasaisuuden arviointityötä sekä sen myötä mahdollisesti toteutettavia lakimuutoksia Avaran Asumisen Aamussa oli esittelemässä Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n toimitusjohtaja ja arviointityön selvityshenkilö Helena Kinnunen. Vuonna 1995 säädettyä huoneenvuokralain elokuussa julkaistu arviointityö on ensimmäinen laatuaan lain historiassa.
Huoneenvuokralaki koskettaa suurinta osaa suomalaisista. Kyseessä on 1995 säädetty laki, johon ei tähän asti ole tehty kertaakaan arviointityötä. Arviointityö käynnistyi ympäristöministeriön aloitteesta. “Tämä ei tosin tarkoita sitä, että laista oltaisiin huomattu suuria ongelmia tai lopputuloksena olisi tarkoituksena lainmuutos”, kuvailee Helena Kinnunen. Arviointi- ja selvitystyössä on käyty läpi korkeimman oikeuden, hovioikeuden, Helsingin käräjäoikeuden ja kuluttajariitalautakunnan oikeustapauksia. Samalla toimijoilta, niin vuokralaisilta kuin vuokranantajiltakin, on selvitetty lain toimivuutta nettikyselyjen, haastattelujen ja asuoinhuoneistojen osalta myös työpajan kautta.
Merkittävä osuus arviointityöstä on ollut oikeustapauksien kerääminen. Selvitystyössä käytiin läpi kaikki korkeimman oikeuden huoneenvuokrasuhteisiin liittyvät ennakkopäätökset vuosien 2003-2015 välillä julkaistut hovioikeuden ratkaisut. Helsingin käräjäoikeuden tapauksista valittiin otannalla toistasataa, minkä lisäksi myös käytiin läpi kaikki vuosina 2007-2015 annetut kuluttajariitalautakunnan huoneenvuokraa koskevat päätökset.
“Syy oikeustapausten keräämiselle oli se, että haluttiin tietää millaiset asiat johtavat oikeudenkäynteihin ja olisivatko ne olleet estettävissä toisen sisältöisellä lailla.”
Oikeustapauksissa riitautetut asiat liittyivät useimmiten asuintilan kunnon puuttellisuuteen. Useissa tapauksissa vuokralainen vaati vuokranalennusta tai vuokranantaja puolestaan korvausta vuokralaiselta. Tuomio- ja kästtelyajat ovat selvityksen mukaan kuitenkin kohtuuttoman pitkiä. “Riidan keskimääräinen käsittelyaika on todella pitkä, mikä on iso ongelma”, Kinnunen kommentoi.
Mahdollisista lainmuutoksista ja jatkotoimenpiteistä tehdään poliittinen päätös arviointityön perusteella. Arviointityön raportit julkaistiin sähköisesti elokuussa. Arviointityöhön pääset tutustumaan Valtioneuvoston julkaisuarkistosta.