Asuntorakentamiseen liittyviä trendejä ovat ilmiselvästi kaupungistuminen ja koko ajan lisääntyvä maahanmuutto. Suomi ikääntyy kovaa vauhtia, joka vaikuttaa oleellisesti asumiseen ja asuntorakentamiseen.
Nuorten kohdalla kasvava trendi on asumisen helppous. Kun ennen viimeistään perheluvun kasvaessa muutettiin lähiöön rivitaloon tai kauemmaksi syrjäseudulle omakotitaloon, ei tämä ole enää itsestään selvää. Nuoret eivät enää välttämättä halua omakotitaloa kaikkine pihatöineen, vaan he haluavat usein asua kaupungissa palveluiden äärellä.
Kasvavana trendinä on myös vihreiden arvojen nouseminen, joka ilmenee esimerkiksi haluna asua hyvien liikenneyhteyksien varrella ja käyttää julkisia liikennevälineitä, kun omaa autoa ei nähdä enää välttämättömyytenä. Asuntorakentamisen tarpeeseen vaikuttaa myös työkulttuurin muutos ja uudet työtavat. Yhä useampi tekee etätöitä tai ainoa työpiste on kotona, jolloin kodin pitää muokkaantua sopivaksi työntekoon.
Suomi on urbanisaatiossa jäljessä muuta Eurooppaa ja tulee ottamaan hirmuloikan 20–30 vuoden aikana. Ennusteiden mukaan 20 vuoden aikana yli 500 000 suomalaista muuttaa kasvukeskuksiin. Tämä lisää asuntojen ja palveluiden tarvetta, joten rakentamisen määrä tulee merkittävästi kasvamaan.
Miten asuntorakentamista voidaan rahoittaa?
SRV:n talousjohtaja Ilkka Pitkänen avasi tilannetta rakennuttajan näkökulmasta Avaran Asumisen aamussa torstaina 28.1.2016.
Rakennusyhtiöillä asuntojen rakentamiseen on erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Osa rakennusyhtiöistä rakentaa julkisella rahalla vuokra-asuntoja. Julkisilla varoilla rakentaminen ei kuitenkaan houkuta kaikkia rakentajia, sillä se ei aina ole tarpeeksi hyvää bisnestä rakennusyhtiöille. Lisäksi ennusteiden mukaan julkinen rahoitus vähenee tänä vuonna.
Rakennusyhtiöille RS-Pankkirahoitus on hyvin vakiintunut ja toimiva tapa, jossa pitkäaikaisella 25 vuoden lainalla rahoitetaan rakentaminen. Kuitenkin tällä hetkellä tämä rakentamisen malli on huonokatteista bisnestä pankeille. Kiristynyt pankkisäätely vaikuttaa pankkirahoituksen saatavuuteen ja on merkittävästi hidastava tekijä rakentamiselle.
Rakennusyhtiöt saavat rahoitusta asumisrakentamiseen paljon sijoittajilta, kun aktiiviset asuntosijoittajat panevat asunnot vuokralle ja saavat siitä kassavirtaa. Sijoitusasuntojen rakentamiseen vaikuttavat yleinen korko- ja vuokrataso sekä sijoittajien vaihtoehtoiset sijoituskohteet. Nyt vuokra-asunto on ollut kohtalaisen hyvä sijoituskohde, mutta miten on tulevaisuudessa?
Uusia asuntoja tarvitaan jopa 36 000 vuodessa, muuten voi käydä kuten Tukholmassa, jossa hinnat ovat karanneet käsistä. Tämä huoli on olemassa, sillä uusien asuntojen rakentaminen ei ole riittävää mikäli muuttoennusteet toteutuvat ja rakentaminen ei lisäänny.
Monilla rakennusyhtiöllä olisi haluja rakentaa enemmän, mutta tällä hetkellä rahoituksen saatavuus on pullonkaula ja estää nopeamman rakentamisen.