Muista maistraatti ja posti
Kun muutto on edessä, on hyvä muistaa kääntää posti oikeaan osoitteeseen ja tehdä muuttoilmoitus maistraattiin. Maistraatille tulee ilmoittaa muutosta viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksen voit tehdä netissä postin sivuilla. Muista myös ilmoittaa uuteen taloyhtiöösi muutosta.
Vakuutuksia ja sopimuksia ei kannata unohtaa
Oli kyseessä sitten Kela-tuet, kotivakuutukset tai sähkösopimus, kannattaa kaikki tehdä ajoissa uuteen kotiin. Kilpailuta eri yrityksiä hyvissä ajoin ja keskustele valitsemasi yrityksen kanssa muutosta, jolloin saat tietoosi kaiken tarvittavan ennen H-hetkeä. Myös nettiyhteys on hyvä varmistaa, jotta kaikki toimii heti kun aloitat arjen uudessa kodissa. Tee lista sopimuksista ja vakuutuksista, jotka sinulla on tällä hetkellä ja käy ne läpi ennen muuttoa. Varmista myös, että työnantajasi tai koulu tietävät muutosta tai uudesta osoitteesta. Monesti muutolle annetaan myös vapaapäivä.
Jos sinulla on auto tai pyörä, varmista myös niille sopivat paikat. Esimerkiksi autopaikan vuokraaminen kannattaa tehdä aikaisin, jotta voit heti jättää auton sille määrätylle paikalle ilman huolia parkkeeraamisesta. Jos puolestaan ajat paljon pyörällä, on sillekin hyvä löytää heti paikka, jotta sitä ei tarvitse turhaan raahata asuntoon.
Hanki laatikot etukäteen
Jotta muutto sujuisi helpommin, kannattaa hankkia muuttolaatikoita ennen varsinaista pakkaamista. Tällöin saat myös enemmän aikaa pakkaamiseen, jolloin kaikkea ei tarvitse tehdä hätäisesti. Näin vältät myös mahdolliset rikkinäiset esineet, kun pakkaat rauhassa. Muista pehmusteet särkyville tavaroille ja astioille. Esimerkiksi pyyhkeet ovat hyviä pehmusteita. Samalla säästät luontoa, kun et laita muovia pehmukkeeksi.
Jos olet ostamassa lähiaikoina jotain uutta ja mukana tulee pahvilaatikko, säästä se kyseistä tavaraa varten, jos tiedät muuttavasi pian uuteen kotiin. Näin et joudu hankkimaan varta vasten tietylle tavaralle uutta laatikkoa. Esimerkiksi television laatikko kannattaa säilyttää, koska paneeli voi vaurioitua muutossa, jos sitä kuljetetaan väärin tai sitä ei suojata mitenkään.
Muista! Työkalut kannattaa pitää lähellä, joten älä pakkaa niitä vahingossa laatikoihin.
Karsi turhat pois
Karsimalla turhaa tavaraa helpotat tulevaa muuttoa. Tällä ei tarkoiteta pelkästään pois heitettäviä tavaroita, vaan voit tarpeen tullen myös kierrättää ja antaa uuteen käyttöön. Ensimmäiseksi kannattaa katsoa vaatteet, sillä monesti yllätyksenä tulee käyttämättömien vaatteiden suuri määrä. Kirpputorit ja ystävät voivat olla käteviä tässä tapauksessa, mutta lahjoitukset sekä kierrättäminen kannattavat aina. Vaatteiden lisäksi kengät ja takit on hyvä katsoa läpi. Pakkaa laatikoihin ja kasseihin ne vaatteet ensimmäisenä, joista tiedät, ettet tarvitse niitä lähiaikoina. Valitse käytettäväksi runsas määrä erilaisia vaatteita muuton ajalle, jotta et joudu purkamaan jo pakattuja laatikoita. Muista lisäksi pestä pyykkikori tyhjäksi vaatteista, jotta peseminen ei hidasta vaatteiden pois pakkaamista.
Vaatteiden lisäksi asiakirjat, dokumentit, elokuvat, CD:t ja kirjat kannattaa käydä heti läpi. Säästä tärkeät paperit ja laita ne omaan kansioonsa, jotta löydät ne myös muuton jälkeen. Jos pystyt tallettamaan tärkeitä tietoja esimerkiksi pilvipalveluihin, olisi se turvallista ja helppoa muuttoa ajatellen. Samalla säästät tilaa. Elokuvat, levyt ja kirjat on hyvä pakata kestävään laatikkoon, jotta mikään ei esimerkiksi rytistä kirjoja tai pirstaloi levyjä.
Pienet esineet ja huonekalut, kuten muun muassa sisustuselementit tarvitsevat myös kestävän laatikon. Muista kirjoittaa jokaiseen laatikkoon nimet, jotta muistat mitä mikäkin sisältää. Jos sinulla on paljon pieniä tavaroita, pakkaa ne erikseen pieniin laatikoihin tai koreihin, jotta ne eivät katoa tai huku muuton aikana.
Muuttoavun sopiminen ennen muuttoa
Jos muutat itse ja kaverit sekä sukulaiset tulevat auttamaan, kannattaa varata tietyt päivät muuttamiselle. Näin vältyt liiallisilta käänteiltä, kun kaikki auttajat tietävät varsinaisen muuttopäivän tai -päivät. Aina auttajia ei ole lähistöllä tai aikataulut eivät vain sovi yhteen, joten tarkista reilusti ennen muuttamista (esim. pari, kolme kuukautta ennen muuttoa), että sinulla on välineet ja kalusteet muuttamista varten. Vuokraa pakettiauto ajoissa tai hanki muuttoyritys avuksesi jo ennen kuin olet pakannut kaiken. Näin saat yhden murheen pois pelistä.
Vinkki! Jos muuttoapua tulee kaverien ja suvun puolelta, kannattaa heitä palkita muuton jälkeen esimerkiksi hyvällä ruoalla!
Siivoa huolellisesti vanha asunto
Muuton päätteeksi on suotavaa siivota vanha koti puhtaaksi seuraaville asukkaille. Käytä pesuaineena myrkyttömiä ratkaisuja, jotta koti on raikas ja kutsuva tulevalle asujalle. Laita etikka-ruokasoodaseokseen hautumaan liesituulettimen suodatin ja puhdista samalla kalkkeumat eri pinnoilta. Kurkkaa täältä, miten voit puhdistaa kalkkeumat helposti. Älä myöskään unohda uunin siivoamista! Katso täältä toimivat vinkit uunin puhdistamiseen.
Yhteydenpito muuton aikana ja jälkeen
Kun muutat, muista jättää avaimet vuokranantajalle tai vuokralaiselle riippuen tilanteesta. Tämä kannattaa tarkistaa ennen kun lähdet uuteen asuntoon. Jos kuitenkin jotain tapahtuu, on hyvä jättää yhteystiedot uudelle asukkaalle. Jätä myös käyttöohjeet. Esimerkiksi voit niputtaa kaikki ohjeet ja tiedot talosta sekä asunnosta kansioon, jolloin kaikki tiedot löytyvät yhdestä paikasta helposti. Jos tarvetta on, muuttotarkastus kannattaa sopia etukäteen.
Muutatko ensimmäistä kertaa? Kurkkaa täältä vinkit ensimmäiseen omaan kotiin.
Lähteet: Maistraatti, Posti.
Muuttaminen voi olla myös ihanan helppoa. Löydä unelma-asuntosi Avaralta.