Takaisin listaukseen

Tyhjiöpussit taikovat varastoitavat talvivaatteet olemattomaan tilaan

Lukuaika 4 min
Tyhjiöpussit taikovat varastoitavat talvivaatteet olemattomaan tilaan

Kevään tulossa on vain yksi huono puoli: Eteisen naulakosta tursuavalle toppavaatevuorelle pitäisi keksiä kesäksi säilytysratkaisu. Omassa vanhassa puutalossamme ullakolla on tilaa, mutta lämpötila ja kosteus vaihtelevat niin paljon, että vaatteet helposti kärsivät. Sisällä asunnossa takki- ja haalarivuorta taas on turha edes yrittää sulloa siististi yhteen paikkaan.

Useimmissa vuokra-asunnoissa ja ylipäänsäkin uusissa kerrostaloissa tilanne on vähintään yhtä hikinen. Kerrostalojen kellareissa varastokopit ovat ehkä kuivia ja lämpimiä, mutta niin pieniä, että vaaterekilliselle ylimääräistä talvivaatetta ei yksinkertaisesti ole tilaa.

Tyhjiöpussit lupaavat säilytysihmeitä

Talvivaatteiden kesäsäilytysongelma tuntuu ylitsepääsemättömältä, kunnes yhtenä iltana päädyn internetissä tyhjiöpusseja markkinoivalle sivustolle. Sivusto lupaa, että pölynimurilla tyhjäksi imettävät pussit puristavat varastoitavan tavaran jopa 75 prosenttia alkuperäistä pienempään tilaan. Tätä taikaa on pakko testata!

Seuraavana päivänä mies kantaakin kaupasta kotiin kassillisen erilaisia tyhjiösäilytysratkaisuja. Itse olen kasannut sängyllemme täyden rekillisen talvivaatteita: kaksi aikuisten takkia, viisi erilaista toppahaalaria ja yhden lasten toppatakin.

Tilan säästämisen lisäksi tyhjiöpussit lupaavat suojella sisältöään kosteudelta, homeelta, lialta, hyönteisiltä ja hajuilta. Niissä vaatteet siis pitäisi uskaltaa viedä myös lämmittämättömälle ullakolle. Aitoa nahkaa tai turkiksia pusseissa ei ohjeen mukaan saa säilyttää, mutta omien talvivaatteidemme materiaaleille ne onneksi sopivat.

Tyhjiöpussit

Rekillinen talvivaatteita kutistuu kymmeneen senttiin

Kokeilemme ensin Iisi-merkin tyhjiöpukupusseja. Niihin pakattavat vaatteet asetetaan ripustimiin ja ripustetaan sitten pussissa olevaan lenkkiin. Pakkaus lupaa yhden pussin kantavan viisi pukua tai kymmenen paitaa, joten päätämme jakaa omat talvivaatteemme kahteen erilliseen pussiin.

Neljän vaatteen erissä röykkiö uppoaakin pusseihin hyvin, ja pussin sulkeminen onnistuu vaivattomasti. Täyden pussin paksuus on ennen ilmojen tyhjentämistä noin 20cm. On aika käynnistää imuri, ja katsoa muuttaako ilmojen imeminen paketin niin paljon pienemmäksi kuin on luvattu.

Alle minuutissa vaatteita täynnä oleva pussi tyhjenee ilmasta ja litistyy todellakin vain reilun viiden sentin paksuiseksi. Samat vaatteet, jotka veivät ennen pakkaamista kokonaisen vaaterekin mahtuvat siis nyt kahdessa tyhjiöpukupussissa reilun kymmenen sentin mittaiselle tangolle.

Ainoa hieman arveluttava seikka on se, että pakkauksessa varoitetaan tyhjäksi imetyn pussin repeävän helposti. Vaatteiden mukana pussiin pakatut henkarit näyttävätkin painavan muovia niin, että repeäminen ei ole kaukana. Jos pussi puristuisi varastossa ahtaasti muiden tavaroiden väliin, se todennäköisesti puhkeaisi.

Jos varasto on täynnä, tyhjiöpussi sujahtaa sängyn alle

Repeämisvaaran takia pukupussia parempi vaihtoehto voisikin olla Iisin tyhjiöpussin ja säilytyslaatikon yhdistelmä. Pieneen varastokoppiin 110x65cm-kokoinen säilytyslaatikko mahtuu todennäköisesti huonommin kuin pukupussi, jonka saa ripustettua vaikkapa seinäkoukkuun. Toisaalta matala laatikko sopii hyvin säilytettäväksi esimerkiksi sängyn alla.

Tyhjiöpussi on sen verran pukupussia suurempi, että oma talvivaatekokoelmamme mahtuu kevyesti yhteen pussiin. Tilaa riittäisi vielä parille ylimääräisellekin toppatakille tai haalarille. Pussin mukana tuleva kankainen säilytyslaatikko tuntuu hieman liiankin suurelta. Sinne mahtuisi kevyesti kaksikin tyhjäksi imettyä pussia. Onneksi laatikko on kuitenkin niin pehmeä, että ylimääräinen reuna painuu kevyesti kasaan. Lopulta tämänkin säilytysratkaisun korkeudeksi tulee kaiken kaikkiaan noin 14 cm. Pussin herkästi särkyvää materiaalia ei tarvitse varoa, kun sisällä ei ole teräviä henkareita, ja kangaslaatikko suojaa sitä ulkoisilta vaaroilta.

Isoon tyhjiöpussiin uppoaa myös talvipeitto

Mies kaivaa kauppakassista vielä yhden, Aino-merkin 100x110cm-kokoisen tyhjiöpussin. Ensisilmäyksellä pussi näyttää omille vaatteillemme aivan liian suurelta. Päätämme kokeilla, mahtuisiko tähän pussiin vaatteiden lisäksi myös 150x200cm-kokoinen untuvapeittomme, joka yleensä tukkii kesäisin koko vaatekaapin ylähyllyn.

Sekä talvipeitto että kaikki talvitakit ja -haalarit uppoavatkin isoon pussiin kevyesti. Ilmojen pois imemisen jälkeen koko setti puristuu 100x110x10cm tilaan. Tämän pussin mukana ei tule säilytyslaatikkoa, joten ainakaan itse en uskaltaisi kantaa kokonaisuutta sellaisenaan vinttiin tai kellarikomeroon. Sängyn alle vuodevaatelaatikon pohjalle tai esimerkiksi vuodesohvan sisään pussi kuitenkin sujahtaa hyvin.

Pakkaustekstien tarkempi tutkiminen paljastaa, että vaatteet saattavat rypistyä tyhjiöpusseissa. Voi siis olla, että takkeja ja haalareita ei saa syksyllä vedettyä pussista ihan suoraan käyttöön. Pussien tilaa säästävä taikavoima on kuitenkin niin vaikuttava, että ainakin meillä nämä pääsevät ehdottomasti tänä keväänä käyttöön. Ja taidammepa hankkia pari pussia lisää vielä makuuhuoneen kaapeissa tursuavien vierastyynyjen ja -peittojen säilyttämiseenkin!

Mikäli siivouskärpänen puraisi vielä enemmän, lukaise myös siivousguru Marie Kondon vinkit siihen, miten saat siivottua kodista keitaan, jossa on vain rakkaita tavaroita!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit