Takaisin listaukseen

Siivoa kodista keidas, jossa on vain rakkaita tavaroita

Lukuaika 6 min
Siivoa kodista keidas, jossa on vain rakkaita tavaroita

Onko edessä muutto? Tai kaipaako koti perusteellista kevätsiivousta? Jos vastasit kyllä, on otollinen aika tutustua tämän hetken kuumimpaan siivoustrendiin: tavaroiden karsimiseen.

Turhat tavararöykkiöt yhdistetään liian helposti vain omakotitaloihin, joihin perheet ovat hamstranneet kymmeniä vuosia sitä sun tätä. Ainakin oma kokemukseni on nimittäin osoittanut, että kotiin ehtii kertyä vaikka mitä ylimääräistä jo parin vuoden vuokra-asumisenkin jäljiltä. Yleensä ongelman huomaa viimeistään muuttaessa, kun pakkaaminen ja loppusiivous tulevat ajankohtaisiksi.

Marie Kondo Kon Mari

Marie Kondo lupaa tavaran karsimisen mullistavan elämän

Karsimisen suurin kansainvälinen guru on viime vuodet ollut japanilainen ammattijärjestäjä Marie Kondo. Hänen kulttimaineeseen noussut kirjansa, viime vuonna suomennettu Kon Mari – siivouksen elämänmullistava taika (Bazar) lupaa opettaa lukijalle siivousmetodin, joka kesyttää kodin kaaoksen lopullisesti.

Kondon tärkein ohje on hävittää kotoa kaikki tavarat, jotka eivät herätä kuplivaa iloa. Toinen keskeinen ajatus on, että turha tavara pitää raivata elämästä pois kerralla, ei vähitellen huone huoneelta tai silloin kuin siltä tuntuu.

Kondo ohjeistaa tarkasti, missä järjestyksessä tavarat täytyy karsia ja miten ne lopulta järjestetään – esimerkiksi vaatteita ei pitäisi hänen mukaansa viikata pinoiksi vaan pystyyn riveihin niin, että koko valikoiman näkee laatikosta yhdellä silmäyksellä. Lupaus on, että jos kirjan ohjeita noudattaa tarkasti, lopputuloksena on ikuisesti siisti koti ja uusi onnellisempi elämä.

Jotain mullistavaa Kondon metodissa täytyy olla, sillä vuonna 2011 japaniksi julkaistua kirjaa on myyty maailmalla jo yli kaksimiljoonaa kappaletta, ja sen käännösoikeudet on ostettu noin neljäänkymmeneen maahaan. Kirjasta ja sen tulkinnoista keskustellaan eri maiden Facebook-ryhmissä lähes uskonnollisella hartaudella. Konmari Suomi -Facebok-ryhmässäkin on jo lähes 6000 jäsentä, jotka kutsuvat itseään konmarittajiksi ja keskustelevat aktiivisesti siitä, miten metodi on heidän elämäänsä vaikuttanut.

Itseäni fanaattinen suhtautuminen siivousmetodiin aluksi huvitti. Ostin kuitenkin kirjan mielenkiinnosta, ja pääsiäislomalla laitoin konmarilaisen siivousoperaation kotonamme hyvälle alulle jo ihan käytännössä. Tuskin elämä voi muuttua ainakaan huonommaksi, jos kotoa saa raivattua pois kaikki melkein sopivat vaatteet, lukematta jääneet kirjat ja ahdistavat paperiröykkiöt. Jopa hamstraamiseen taipuvainen mieheni lähti suosiolla mukaan karsintaoperaatioon, vaikka olin jo valmistautunut käyttämään häneen Kondon neuvoa: ”Älä paljasta muille perheenjäsenille mitä heität menemään.”

Vanhat tavarat kiertoon

Karsi kotoa tavara päivässä

Jos Kondon neuvot tuntuvat liian radikaaleilta, internetissä kohistaan parista lempeämmästäkin karsimismetodista. Niiden perusideologia on käytännössä sama kuin Kon Marin: Elämästä tulee onnellisempaa ja kevyempää, kun turha kaaos on raivattu pois. 

Aloittelijalle helpoin vaihtoehto voi olla Facebookin Tavara päivässä pois -ryhmä. Ryhmän ideana on aloittaa turhan tavaran karsiminen vuoden ensimmäisenä päivänä ja luopua yhdestä tavarasta vuoden ajan joka ikinen päivä. Niinä päivinä, joina ostaa uuden tavaran luopua pitää kahdesta tavarasta, että kokonaismäärä oikeasti vähenee jatkuvasti. Jos ohjetta noudattaa, kotona on seuraavan vuoden alussa 365 tavaraa vähemmän kuin haasteen alussa. Käytännössä haasteen voi tietysti aloittaa missä kuussa tahansa.

Tavara päivässä pois -ryhmässä on positiivista, että se kehottaa tekemään karsimisen mahdollisimman ekologisesti. Tavara tulee ensisijaisesti myydä kirpputorilla, lahjoittaa kierrätykseen tai antaa ystävälle. Roskiin kotoa poistetun esineen saa heittää vain silloin, jos sille ei enää löydy mitään muuta mahdollista paikkaa. (Täältä voit lukea lisää vinkkejä turhien tavaroiden kierrättämiseen ja lajitteluun.)

Ryhmän Facebook-sivulla kerrotaan, että kampanja on saanut inspiraationsa Petri Luukkaisen dokumenttielokusta Tavarataivas (2013) ja toisesta netti-ilmiöstä, toimittaja Tuula-Maria Ahosen perustamasta Roska päivässä -liikkeestä. 

Tällä hetkellä suomalaisessa Tavara päivässä pois -ryhmässä on jo yli 7500 tykkääjää, ja sivulla pöhistään aktiivisesti siitä, mistä kukakin on kyseisenä päivänä luopunut. 

Jos haluat siistin kodin nopeasti, kokeile Minimalismipeliä

Tavara päivässä pois -ryhmän nerokkain puoli on se, että haasteeseen pystyy tarttumaan kuka tahansa. Yksi pois heitettävä esine, vaikka kulahtaneet sukkahousut, venähtänyt hiuspompula tai kertaalleen luettu aikakauslehti löytynee mistä tahansa kodista helposti joka päivä. Toisaalta haasteen heikkous on se, että tavara karsiutuu hitaasti. Selvää eroa kodin aiempaan siisteystasoon tuskin huomaa ainakaan parin ensimmäisen kuukauden aikana.

Näkyviä tuloksia toivovalle parempi vaihtoehto voikin olla Minimalismipeli, jonka avulla kotoa karsiutuu kuukaudessa melkein viisisataa turhaa tavaraa. Yhdysvaltalaisen The Minimalists -blogin kirjoittajien luoma peli kestää kerralla 30 päivää. Ensimmäisenä päivänä pelaaja luopuu yhdestä tavarasta, toisena kahdesta, kolmantena kolmesta ja viimeisenä päivänä kerralla kolmestakymmenestä tavarasta. Tavarat voi myydä, lahjoittaa tai lajitella roskiin, mutta niiden on oltava ulkona talosta ja elämästä kunkin päivän keskiyöhön mennessä.

Suomessa Minimalistipeliä pelattiin isolla joukolla ainakin viime kesäkuussa, kun ammattijärjestäjät Ilona Aalto ja Eveliina Lindell houkuttelivat Facebookissa julkiseen tapahtumaansa mukaan noin 550 suomalaista.

Tavaran väheneminen houkuttelee siivoamaan perusteellisemmin

Lähti tavaraa karsimaan minkä ideologian opeilla tahansa, koti on projektin päätteeksi todennäköisesti aiempaa helpompi siivota ja pitää siistinä. Kun turhaa roinaa ei tarvitse olla pävittäin tai viikoittain järjestelemässä, jää enemmän aikaa myös niille harvemmin suoritettaville siivoustöille, joihin ei ennen ehtinyt tarttua.

Kun keittiössä ei tarvitse käydä läpi sinne tänne levinneitä muovikippoja ja paperipinoja, voi ajan käyttää vaikka uunin pesemiseen tai pakastimen sulattamiseen. Tai ehkä lelu- ja vaatevuorien raivaamiselta säästyvä aika inspiroi pesemään ikkunat.

Kun olet päässyt oman karsimisoperaatiosi loppuun, kannattaakin käydä katsomassa lisää siivousvinkkejä Avaran Arjen vinkit -sarjan Huoneiston loppusiivous -jaksosta. Video on syytä katsoa erityisen huolellisesti silloin, jos tavaran karsimiseen motivoi lähestymässä oleva muutto. Vuokralaisen velvollisuuksiin nimittäin kuuluu suorittaa asunnossa ennen sen luovuttamista perusteellinen loppusiivous.

Video toimii kuitenkin hyvänä muistilistana minkä tahansa kodin perusteelliseen kevätsiivoukseen! Kun kotona on vain rakkaita tavaroita ja pinnat on huolellisesti pesty, kelpaa vanhaankin asuntoon päästää kevätaurinko sisään. Jos Marie Kondon lupaukset pitävät, on siistin kodin lisäksi muuttunut hieman paremmaksi koko elämä.

Teksti Kaisa Järvelä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit