Jos kotona on kesäkuun alussa ylioppilas- tai valmistujaisjuhlat, yksi olennaisimmista siivouskohteista on jääkaappi! Hyllyillä lojuvat vanhentuneet tuotteet nimittäin vievät juhlaherkuilta kallisarvoista säilytystilaa. Sitä paitsi kukaan tuskin haluaa ottaa riskiä, että tarjottaviin tarttuu likaisesta jääkaapista tunkkainen haju. Ja vaikka juhlia ei olisikaan luvassa, jääkaappi on syytä tyhjentää ja puhdistaa säännöllisin väliajoin.
Monessa jääkaapin puhdistusohjeessa neuvotaan sulattamaan ensin seiniin kertynyt huurre. Esimerkiksi Kotivinkin artikkelissa kotitalusasiantuntija Heli Mäntylä kuitenkin toteaa, että nykyään lähes kaikki jääkaapit ovat automaattisulatteisia, minkä vuoksi huurteen poistamisesta ei tavallisesti tarvitse huolehtia. Ainakaan meidän automaattisulatteiseen jääkaappiimme ei ollutkaan huurretta kertynyt, vaikka edellisestä puhdistuksesta oli aikaa jo puolisen vuotta.
Jos jääkaapin takaseinässä kuitenkin on jostain syystä huurrekerros, kannattaa huomioida, että sitä ei saa raaputtaa pois terävällä esineellä, vaan huurteen täytyy antaa sulaa rauhassa. Raaputtaminen voi pahimmassa tapauksessa rikkoa koko jääkaapin jäähdytysjärjestelmän.
Sammuta jääkaappi ennen pesua
Oli jääkaappi automaattisulatteinen tai ei, virta täytyy kytkeä pesun ajaksi pois päältä. Rehellisyyden nimissä oivalsin tämän itse vasta nyt, kun perehdyin aiheesta kertoviin asiantuntija-artikkeleihin. Aikaisemmin olen tyytynyt manailemaan itsekseni, miten ärsyttävää on, kun kostea rätti jäätyy kiinni kaapin takaseinään. Taas hyvä todiste siitä, että yksinkertaiselta tuntuvia kotitöitäkään ei välttämättä kannata ryhtyä tekemään pelkästään mututuntumalla.
Kun jääkaappi on sammutettu, on aika käydä läpi kaikkien elintarvikkeiden päiväykset ja tarvittaessa myös niiden aistein havaittava kunto. Minun omalletunnolleni sulatejuustopakettien jämien, puolitäysien oliivipurkkien ja muun vaivihkaa pilaantuneen ruoan määrä oli jälleen kerran kova paikka. Nyt kun kaikki pilaantunut on heitetty kerralla pois, ajattelinkin alkaa jatkossa pitää kerran viikossa jämäruokapäivän, jolloin kokkaan jotain edellisiltä päiviltä jääneistä tähteistä. Houkuttelevia vinkkejä jämäruokien hyödyntämiseen löytyy esimerkiksi Hennan herkkujen ja Marttojen sivuilta.
Huolehdi ruoat pesun ajaksi viileään paikkaan
Varsinainen puhdistus kannatta aloittaa hyllyjen irrottamisesta. Jos on ollut tyytyväinen hyllyjen
aiempaan järjestykseen, voi olla hyvä ajatus kuvata vanha järjestys malliksi hyllyjen tulevaa kiinnittämisvaihetta varten. Itse irrotin hyllyt ensin ovesta, ja siirsin ovessa olleet tuotteet kaapin muille hyllyille. Tarkoitus oli, että ruokatarvikkeet pysyisivät pesun ajan mahdollisimman kylminä. Pilaantuvimmat tuotteet, kuten jauhelihan, laitoin varmuuden vuoksi pesun ajaksi pakastimeen.
Kun ovi oli pyyhitty ja hyllyt pesty, siirsin muun jääkaapin sisällön vuorostaan oven hyllyihin ja laitoin ruokatavaroiden sekaan vielä muutaman kylmäkallen. Sitten irrotin isot hyllyt pestäväksi, ja niiden kuivuessa puhdistin vielä jääkaapin sisäosan seinät, katon ja lattian.
Ruokasooda riittää pesuaineeksi
Jääkaapin tiivisteet suositellaan jostain syystä useammassa artikkelissa pyyhkimään pelkällä vedellä kostutetulla rätillä. Kaapin muiden osien puhdistamiseen innostuin kokeilemaan ruokasoodaa. Idea
tuli Paul Andrean vuonna 2005 kirjoittamasta kirjasta Ruokasoodan ihmeet –Monta sataa tapaa käyttää ruokasoodaa kodin askareisiin.
Kirjassa neuvotaan ripottelemaan soodaa kostealle rätille, puhdistamaan jääkaapin pinnat ja huuhtelemaan ne vielä lopuksi vedellä. Menetelmällä lähtivätkin hyvin sekä kaikki tahrat että epämääräiset hajut!
Hyllyt tiskasin miedolla, hajusteettomalla kaupan tiskiaineella, mutta tarkoitukseen sopisi hyvin myös
pelkkää soodaa, ruokasuolaa ja vettä sisältävä tiskiaine, josta kirjoitin aiemmin myrkyttömiä pesuaineita käsittelevässä postauksessa.
Etikkaa voi halutessaan hyödyntää hajujen poistoon
Ainakin oma havaintoni oli, että lika näyttää jääkaapissa kertyvän erityisesti sivuseinien hyllynkannatimiin ja niiden koloihin. Rätillä ei pääse ahtaisiin koloihin kunnolla käsiksi, vaan selvästi toimivammaksi välineeksi niiden puhdistamiseen osoittautui toisesta päästä kostutettu vanupuikko. Vanupuikolla puhdistui hyvin myös jääkaapin poistovesiaukko, jonne sinnekin kertyy helposti likaa.
Useammassa lukemistani artikkeleista jääkaapin hajujen neutralointiin neuvottiin käyttämään etikkaa. Kotitalousasiantuntija Heli Mäntylä neuvoo Kotivinkin artikkelissa sopivaksi laimennussuhteeksi 10ml väkiviinaetikkaa litraan vettä. Itseäni etikan oma haju kuitenkin arvelutti siinä määrin, että en uskaltanut sitä omaan jääkaappiimme laittaaa - varsinkaan, kun lopputuloksesta tuli raikas jo pelkällä ruokasoodalla. Periaatteessa etikkaa pitäisi voida käyttää turvallisin mielin, sillä useammassa paikassa, esimerkiksi Siivous.info-sivuston artikkelissa luvattiin, että etikan haju lähtee jääkaapista tuulettamalla.
Sooda pitää hajut poissa myös pesun jälkeen
Ruokasoodan ihmeet -kirjassa on pari kokeilemisen arvoista vinkkiä, joilla kertaalleen huolellisesti puhdistetun jääkaapin pitäisi pysyä raikkaana myös pesujen välillä. Kirjassa esimerkiksi neuvotaan ripottelemaan vihanneslaatikoiden pohjalle soodaa ja laittamaan päälle talouspaperia. Käsittely kehotetaan uusimaan joka toinen kuukausi. Koko jääkaapin hajujen puolestaan pitäisi neutraloitua, kun kaapin takaosassa pitää avointa ruokasoodapakkausta. Itse otin käyttöön heti jälkimmäisen niksin.
Koneisto täytyy imuroida kerran vuodessa
Puhdistin jääkaappimme tällä kertaa vain sisältä, koska pelkästään siihen meni tyhjennyksineen ja uudelleen järjestämisineen yhteensä reilut kaksi tuntia. Suositusten mukaan myös jääkaapin koneisto pitäisi kuitenkin puhdistaa imuroimalla ainakin kerran vuodessa. Imuroinnin ajaksi jääkaappi täytyy tietysti siirtää paikaltaan, jotta takaosassa olevaan koneistoon pääsee käsiksi. Lisäksi jääkaapin töpseli pitää imuroimisen ajaksi irrottaa pistorasiasta.
Vaikka jääkaapin huolellinen puhdistaminen on ainakin omasta mielestäni yksi työläimmistä ja rasittavimmista kotitöistä, puhdas ja raikas lopputulos on joka kerta vaivan arvoinen. Jos motivaation löytyminen takkuilee, voi ajatella, että vaivannäkö palkitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun yrmeä anoppi tarjoutuu ylioppilasjuhla-aamuna kantamaan juhlaherkut jääkaapista tarjoilupöytään.
Kirjoituksessa on hyödynnetty muun muassa siivous.info-sivuston ja Marttojen ohjeita.