Zero Waste eli suomeksi nollahukka on elämäntapa, joka perustuu jätteen vähentämiseen, päästöjen pienentämiseen ja roskattomaan elämään. Vaikka nimessä onkin nolla, ei kaikelta jätteeltä ja roskalta voi välttyä. Täydellistä roskattomuutta on vaikea saavuttaa, mutta jätteettömämpää elämää kohti voidaan pyrkiä pienin askelin - yksi hävitetty roska kerrallaan.
Nollahukka alkaa kodista
Ensimmäinen askel roskatonta elämää kohti kannattaa ottaa kotona. Moderni nollahukka-ajattelu ei tarkoita sitä, että roskatkin säilöttäisiin isoäitien tapaan. Päin vastoin, ajattelumalliin kuuluu sellaisten tavaroiden kierrättäminen, joita ei itse käytä – sellaiset nimittäin menevät kaapinpohjalla pyöriessään hukkaan.
Käy läpi huone kerrallaan ja pohdi, mitä oikeasti tarvitset ja voiko jotain käyttää uudelleen. Zero Wasten tarkoitus on opettaa miten omalla käytöksellä ja omilla päätöksillä voidaan vaikuttaa jätteen määrään pitkällä aikavälillä. Nollahukka kannattaakin aloittaa hitaasti ja harkiten, jotta se olisi pysyvämpää tulevaisuudessa. Törmätessäsi tarpeettomaan tavaraan mieti, miksi olet sen ylipäätään hankkinut tai muutoin kotiisi päästänyt.
Kokeile esimerkiksi näitä nollahukkavinkkejä:
- Jos et voi enää korjata revennyttä tai kulunutta tekstiiliä, hyödynnä tekstiilit uudella tavalla. Esimerkiksi rikkinäiset lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet saavat uuden elämän siivouskäytössä. Siirrä vanha kasvopyyhe siivouskomeroon ja leikkaa lakanasta rättejä. Tyynyliinoja voi käyttää myös pyykkipussina silloin, kun pyykkiä viedään esimerkiksi kuivumaan pyykkitupaan. Vaatteiden kohdalla voi pohtia uudelleenkäyttöä, jos korjaaminen ei auta. Jos vaate kuitenkin on vielä käyttökelpoinen, mutta sille ei ole enää tarvetta, harkitse vaatteen laittamista hyväntekeväisyyteen tai kirpputorille.
- Pese pyykkiä vasta sitten, kun vaate tai tekstiili on oikeasti likainen. Ylimääräiset pesukerrat tarkoittavat lisää jätettä ja samalla kuluttavat vaatteita. Vaatteet kuten neuleet ja farkut kaipaavat usein vain tuuletusta, jotta tunkkaisuus lähtee irti.
- Valitse kertakäyttötuotteen sijaan kestotuote. Esimerkiksi vanulaput voit vaihtaa pestävään liinaan tai kestovanulappuihin ja muoviset partahöylät sellaiseen, josta saa vaihdettua vain metalliterän.
- Valmista ruokaa etukäteen ja hyödynnä myös jääkaapista löytyvät tähteet. Suunnittele viikko ennalta, jotta et sorru ostamaan koko ajan uutta – elintarvikkeita tai niiden yhteydessä tehtäviä hankintoja. Tee ostoslista viikolle ja merkitse kalenteriin ne päivät, jolloin teet ruokaa varastoon.
Zero Waste kodin ulkopuolella
Myös kodin ulkopuolella tehdyt päätökset vaikuttavat suuresti roskattomuuteen. Muista seuraavat vinkit:
- Jos tapanasi on hakea aamukahvi take awayna, käytä omaa mukia. Moni kahvilaketju tarjoaa pienen alennuksen, kun kahvi otetaan omaan mukiin! Jätä ainakin muovikansi tai pilli kokonaan pois. Jos take awayn mukana tulee myös paperia, älä heitä kaikkea roskiin vaan jätä sitä varastoon laukkuun tai taskuun.
- Kun lähdet kauppaan, ota mukaasi kestokassi tai aiemmin ostettu muovipussi. Jos unohdat kestokassin kotiin, osta kaupasta paperikassi tai muovipussi sen mukaan, mitä pystyt hyödyntämään uudestaan. Uuden kestokassin ostaminen yhden unohduksen takia ei ole järkevää. Muovipussin saa taiteltua pieneksi kolmioksi, jota on helppo kuljettaa taskun pohjalla. Jos et halua hankkia kestokäyttöisiä hedelmäpusseja, käytä vanhat hedelmäpussit moneen kertaan liimaamalla etiketti vanhan päälle.
- Kiinnitä huomiota ostamiesi elintarvikkeiden pakkauksiin. Muovi saattaa olla järkevä materiaali elintarvikkeelle, mutta useampaan kerrokseen pakatut elintarvikkeet kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää kauppaan. Älä myöskään aliarvioi kuluttajapalautteen voimaa! Kerro valmistajalle, että heidän keksinsä maistuisivat, jos niitä ei olisi pakattu niin tuhlailevasti.
- Ennen shoppailureissua tarkista, että sinulla on oikeasti tarvetta kyseiselle asialle. Tarkista, löytyisikö tavaraa käytettynä. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa omaksi. Hyödynnä kirjastopalveluita tai lainaa kaverilta, jos vain mahdollista.
- Opettele kieltäytymään kohteliaasti tarjotuista ilmaislahjoista, esitteistä ja vastaavista, jos tiedät, ettei sinulla ole niille käyttöä.
Jätteen määrän vähentäminen on palkitseva matka pieniä oivalluksia. Sen lopputuloksesta kiittävät niin ympäristö kuin lompakko!