Raikas, kauniista lasista nautittu kesäjuoma tekee helteisestä päivästä täydellisen. Tänä kesänä sain kotona valmistuviin juomiin aivan erityisen inspiraation, kun löysin Helsingistä Design District Marketilta maailman suloisimman drinkkireseptivihkosen!
Kirsikka Simbergin, Taika Mannilan ja Tuukka Koiviston Drank – juomaehdotuksia (Cozy Publishing 2014) näyttää vaaleanpunaisista kansistansa lähtien harvinaisen herkulliselta. Vihkoseen on koottu valikoima tekijöiden perheen ja ystäväpiirin luottojuomien reseptejä. Joukossa on paljon ohjeita myös alkoholittomiin juomiin, ja moniin resepteistä kuuluu ihania, pihalta ja luonnosta löytyviä marjoja tai tuoreita yrttejä.
Testasimme naapureidemme kanssa vihkosta muutamaa reseptiä, jotka piristävät pienellä vaivalla arkistakin kesäpäivää. Tämän postauksen juomista jäätee ja jääkahvi valmistuvat yön aikana jääkaapissa lähes itsestään. Raparperi-bellinin siirappi vaatii illalla vähän keittämistä, mutta valmistuttuaan se säilyy jääkaapissa useamman viikon.
Vihkosen tekijät rohkaisevat lukijoita myös soveltamaan reseptejänsä. Kehittelimmekin omissa juomamaistiaisissamme jo jääteestä vichyllä raikastetun version. Myös jääkahvista voisi tehdä helposti vielä astetta herkumman lisäämällä joukkoon makusiirappia tai vaikka kermalikööriä.
Yksi vihkosen parhaista neuvoista on se, että jokainen juoma tulee nauttia astiakaapin kauneimmasta lasista. Koska arjessa ei voi olla liikaa pieniä iloja, kannattaa kokonaisuus viimeistellä vielä kauniilla pillillä, ja vaikka kukilla koristelluilla jääpaloilla. Sitten onkin aika istahtaa rauhassa piha- tai parveketuoliin, kääntää kasvot kohti aurinkoa ja rentoutua!
Raparperi-bellini kahdeksalle
- Noin 400 grammaa raparperia
- 6 rkl luomuhunajaa (vihkosen ohjeessa 2-3 rkl, mutta meidän pihamme yhteinen mielipide oli, että tällä määrällä siirappi jäi liian happamaksi)
- vichyä tai vaihtoehtoisesti pullo kylmää proseccoa
Pese ja pilko raparperin varret (älä kuori!). Laita muutaman sentin kokoisiksi leikatut palat kattilaan. Lisää vesi (sen verran, että raparperit peittyvät) ja kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi. Lisää hunaja ja sekoita. Anna hautua noin puoli tuntia miedolla lämmöllä, kunnes seos muuttuu kokonaan muhennosmaiseksi. Siirrä seos pois liedeltä ja anna sen jäähtyä. Siivilöi raparperimuhju ja mehu toisistaan tiheän siivilän tai harson läpi. Laita mehu puhtaaseen lasipulloon ja jääkaappiin jäähtymään.
Kaada lasin pohjalle yksi kolmasosa raparperisiirappia ja päälle vichyä tai proseccoa.
Siirappi säilyy jääkaapissa neljästä kuuteen viikkoon.
Raparperi on luonnostaan sen verran hapan, että hunajaa (tai esimerkiksi sokeria) pitää lisätä melko paljon, jos haluaa makean lopputuloksen. Muhennosta keitellessään kannattaakin vielä maistaa, onko siirapista tulossa omaan makuun riittävän makeaa. Reseptivihkosen tekijät kuitenkin suosittelevat jättämään siirappiin pienen kirpeän potkun.
Kylmähaudutettu jääkahvi kahdelle
- 1 dl kahvia
- 5dl raikasta vettä
Mittaa viisi desilitraa raikasta vettä teepannuun, lasipurkkiin tai lasipulloon. Lisää kahvi ja sekoita. Voit käyttää espresso- tai suodatinkahvia mielesi mukaan. Laita kahvi hautumaan jääkaappiin yön ylitse. Aamulla kahvi on valmis suodatettavaksi. Valuta kahvi suodatinpussin lävitse lasiin, lisää jäitä ja halutessasi maitoa.
Tämä kahvi on niin helppo valmistaa, että siitä tulee ehdottomasti kesän arkipäivien vakioresepti! Oma mielipiteeni oli, että juoma ei kaipaa sen kummempaa makeutusta (reilusti maitoa kylläkin!). Jos valmista juomaa haluaa kuitenkin makeuttaa, työkaverini vinkkasi, että tomusokeri liukenee myös kylmään juomaan!
Jäätee kahdelle
- ½ litraa raikasta vettä
- noin 3 rkl teelehtiä
- 3 rkl hunajaa tai valmiiseen teehen tomusokeria maun mukaan
Täytä teepannu tai kannu vedellä ja lisää sekaan teelehdet. Teetä annostellessasi voit olla suurpiirteinen, sillä kylmähaudutettu tee ei muutu kitkeräksi, vaikka teelehtiä olisi runsaasti. Laita pannu jääkaappiin yön ajaksi. Aamulla jäätee on valmis nautittavaksi.
Vihkosen kirjoittajat olivat käyttäneet tähän juomaan vihreää jasmiiniteetä. Itse käytin maustamatonta hibiscusta, joka on valmistettu kiinanruususta, eikä sisällä ollenkaan varsinaista teetä. Hibiscuksesta valmistetusta juomasta tulee kofeiiniton, eli se sopii hyvin myös lapsille tai vaikka raskaana oleville.
Tätä reseptiä kehittelimme pihamaistiaisissamme sekoittamalla valmiiseen juomaan maustamatonta vichyä. Vichy teki juomasta vielä raikkaamman, eli täydellisen oikein helteiseen kesäpäivään!
Jääpalat
- raikasta vettä
- yrttejä tai myrkyttömiä lehtiä (esim. minttu, sitruunamelissa, vadelmapensaan lehdet)
- myrkyttömien kukkien terälehtiä (esim. orvokki, syreeni, ketunleipä)
Täytä jääpalamuotit raikkaalla vedellä jä lisää niihin tuoreita yrttejä ja kukkien terälehtiä. Syötäviä orvokinkukkia sekä kehäkukan- ja ruusunterälehtiä saa esimerkiksi ruokakaupan luomuosastolta.