Kevät herättelee auringonsäteillään paitsi meidät ihmiset, myös huonekasvit. Talvi on raskasta aikaa kodin kasveille, kuiva huoneilma ja vähäinen valo huonontaa kasvia ja laittaa sen unenkaltaiseen tilaan. Talvella kasvi ei kasva ja voidakseen aloittaa kasvun, sille on hyvä tarjota vähän auttavaa kättä.
Peruskasvien hoitaminen nivoutuu muutamien perustarpeiden ympärille. Kasvi tarvitsee ravinteita, valoa ja vettä. Kevät on mitä parhainta aikaa antaa huomiota kasveille, ehkä lahjoitat jo seuraavasta viikonlopusta muutaman tunnin kukkien hellimiselle.
Anna kasvillesi ravinteita
Jos kurkkaat kasvin ruukkuun huomaat, että talven jäljiltä kasvin multa jo näyttääkin kuivalta ja ravinnottomalta. Kasvi todella hyötyy mullan vaihdosta, sillä se saa uudesta mullasta elintärkeitä ravinteita. Nopeakasvuisille kasveille multa on hyvä vaihtaa vuoden välein, hidaskasvuisille vaihto riittää muutaman vuoden välein. Kasvin parhaan mahdollisen voinnin takaamiseksi kannattaa kuitenkin hyödyntää vanhaa kikkaa; vaihda kaikkiin kasveihin edes pintamulta. Ravinteikkaasta pintamullasta kulkeutuu kasteltaessa arvokkaita ravinteita juuriin, vaikka pohjalla olisikin vanha multa.
Arvioi myös kasvisi lisätilan tarve. Liian ahdas ruukku saa vehkan helposti nuupahtamaan, jo muutaman sentin lisätila tuo kukalle uutta pontta kasvuun. Nyrkkisääntö on että ruukku tulisi vaihtaa aina, jos kasvi on kituvan näköinen, ruukku on ihan täynnä juuria, kasvi on kasvanut vinoon, multaa ei ole vaihdettu useampaan vuoteen tai jos kasvi on ihan uusi.
Valo herättää kotona uinuvan kukan
Mikäli et vaihda kasvin paikkaa kevään tullessa, valon määrä lisääntyy kukan tarpeisiin nähden luonnollisesti, eikä asiaan tarvitse kiinnittää huomiota. Jos kuitenkin päätät tuoda hämärässä tilassa olleen kasvin suoraan valoon, tee se asteittain tai ripusta suoran valon ja kasvin väliin vaikka valoverhot. Vaikka valo on hyödyllistä kasveille, niiden äkillinen siirtäminen kuumaan ja kirkkaaseen valoon voi vaurioittaa kasvia vakavasti.
Kastele harkiten
Talviteloilla kasvi vaatii hyvin niukasti kastelua ja yleinen virhe huonekasvien hoidossa on kastella kasvia samalla volyymilla läpi vuoden. Läpivuotisen, ronskin kastelun seurauksena kasvi voi niin sanotusti hukkua. Myöskään kevään tullessa kasvia ei kannata alkaa yhtäkkiä alkaa kastella määrättömästi. Voidaksesi tarjota huonekasvillesi parasta mahdollista hoitoa, selvitä sen kasvukaudet ja vaihtele kastelun tiheyttä ja määrää kasvin tarpeen mukaan.
Viherkasvit ovat ehdottomasti sisustuselementteinä parhaimmillaan hyvinhoidettuina ja mahdollisimman luonnollisessa tilassa. Tämän vuoksi niiden hoitoon kannattaa panostaa, jo muutaman vuoden elänyt runsas kukka on ihan erilainen kuin uusi kaupasta ostettu hontelo kasvi.
Miten se multa taas vaihdettiinkaan? Lue vinkit tästä;
- Kastele kasvi hyvin edellisenä päivänä, jotta kasvi voisi kerätä mahdollisimman hyvän nestejännityksen ja pitää multapaakun kasassa.
- Irrota kasvi varovasti ruukusta, älä riko multapaakkua.
- Esikostuta uusi multa, näin se ei kovetu istuttamisen jälkeen
- Valitse sopiva, mieluusti muutaman sentin multapaakkua suurempi ruukku.
- Salaojita umpiruukku pohjalta soralla, altakasteluruukkua ei tarvitse salaojittaa.
- Leikkaa kasvia tarvittaessa ja nypi huonon näköiset lehdet
- Kastele multaa varovasti ja suihkuttele myös kasvin lehdet.
Kaipaatko kukalle uudenlaista ikkunalautaa? Katso täältä lähimmät Avara-kohteet
Lähteet: Viherlandia: https://viherlandia.fi/viherkasvien-kevathuolto