Lasten palatessa kouluihin ja aikuisten työpaikoille on aika palata takaisin arjen ja kodin rutiineihin. Moni kavahtaa kuullessaan sanan "rutiini", mutta oikein annosteltuna se on hauska sekä nerokas tapa pitää arki kurissa. Rutiinin ei tarvitse olla pakonomainen systeemi, joka hallitsee viikkojasi, vaan rutiinin tulisi olla sinun valitsemasi polku, joka helpottaa arkeasi.
Opi rakastamaan rutiineja
Tiesitkö, että rutiinit ovat lepoa aivoillesi ja estävät uupumasta? Rutiinien avulla et nimittäin joudu jatkuvasti miettimään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Aloita siis rakastamalla rutiineja ja myöntämällä, että rutiinit ovat tärkeä osa elämääsi.
Rutiinien tarkoitus ei ole masentaa sinua loman jälkeen. Tee rutiineista sinulle sopivia ratkaisuja ja tuo niihin kesän rento fiilis! Valitse taistelusi, kaikessa ei tarvitse olla paras.
Älä stressaa itseäsi, vaan anna itsellesi aikaa. Et tule pitämään rutiineista, jos joudut tekemään ne aina kiireessä ja paniikissa. Varaa aikaa joustavasti yhden asian tekemiseen ja suunnittele viikkosi etukäteen niin pitkälle kuin pystyt. Jos asiat eivät mene suunnitellusti, olet varannut tarpeeksi aikaa myös mahdollisille esteille ja vaikeuksille!
Haasta ja palkitse itsesi
Jos jokin rutiini ei motivoi sinua tai sen tekeminen ärsyttää, voit aina haastaa itsesi ja asuinkumppanisi hauskalla tavalla. Esimerkkinä siivoaminen, joka ei välttämättä innosta kaikkia. Erilaiset haasteet ja kisat voivat auttaa myös vähemmän innokkaita siivoilijoita päihittämään sotkut rutiininomaisesti. Palkintona voi olla vaikkapa pullakahvit tai kävely lempipuistoon.
Lisäksi to do -listat ovat tehokas tapa saada asioita tehdyksi. Rustatessasi tehtyjä asioita pois päiväjärjestyksestä, voit tuntea onnistumisen ja saavutuksen tunteen! To do -listan avulla on myös helppo seurata tilannetta, jolloin tiedät paljonko on jo tehty ja mitä pitää vielä tehdä.
Kaikilla on omat rutiininsa
Et ole yksin rutiiniesi kanssa. Vaikka kaikilla on erilaiset rutiinit, ovat ne silti rutiineja muiden joukossa. Kaikki siis tietävät minkälaisia ovat rutiininomaiset työt ja minkälaista on perinteinen arki! Voit siis jakaa rutiinisi oman yhteisösi kanssa. Oli kyseessä sitten naapuri tai ystävä, tai ystävänaapuri, elävät he myös rutiinien kanssa.