Pitkälle iltaan jatkuvat valoisat päivät paljastavat ikkunoihin talven aikana kertyneen lian ikävästi. Tekee mieli aloittaa pesuprojekti heti, mutta takaraivossa kolkuttelee äidin vinkki, ettei ikkunoita kannata pestä ennen kuin siitepölykausi on ohi. Ongelma vaatii mielipiteen siivouksen vankkumattomilta asiantuntijoilta eli Martoilta!
Marttaliiton kehittämispäälliköltä Teija Jerkulta tuleekin toivottu vastaus: hän rohkaisee, ettei ikkunoiden pesijän välttämättä tarvitse odottaa siitepölykauden loppumista.
- Pahimpaan siitepölyaikaan ikkunat toki likaantuvat nopeammin uudelleen. Siitepölykausi kuitenkin kestää niin pitkään, että jos sen loppumista odottaa, pesemättömistä ikkunoista joutuu kärsimään pitkälle kesään, hän huomauttaa.
Nyt ilmassa on koivun siitepölyä, ja myöhemmin kesällä pölyttää esimerkiksi mänty.
Paras sää ikkunanpesuun on pilvipouta
Jerkku huomauttaa, että monella on keväällä juhlia, joita ennen ikkunat voi olla hyvä pestä. Ja vaikka erityisiä juhlia ei olisikaan, pesimeen kannattaa tarttua heti, kun lika alkaa häiritä silmää.
Jerkku suosittelee ajoittamaan ikkunanpesuprojektin sateettomalle päivälle, jona aurinko ei paista suoraan ikkunaan.
- Jos aurinko porottaa lasiin, lasi kuivuu herkästi kesken pesun, ja lopputulos voi olla huono, hän perustelee.
Jos hankit ikkunanpesurin, varmista akun kesto!
Jerkun mielestä perinteinen lasta ja esimerkiksi mikrokuituinen pesin ovat riittävät välineet tavallisen kerros- tai rivitalokodin ikkunoiden pesuun. Jos avuksi kuitenkin haluaa hankkia pesurin, hän suosittelee lainaamaan laitetta ensin joltakulta ja kokeilemaan sopiiko se itselle vai ei.
- On syytä muistaa, että laite vaatii säilytystilan, mikä voi olla esimerkiksi pienessä vuokra-asunnossa ongelma.
- Ennen pesurin hankintaa kannattaa selvittää myös laitteen latausaika, se kuinka monta ikkunaruutua ladatulla laitteella ehtii pestä ja kuinka paljon laite painaa, Jerkku listaa.
Itsessäni sanat aiheuttavat jälkiviisaan huokauksen. Ostimme viime kesänä Kärcherin pesurin uskoen vankasti, että sen ansiosta ikkunanpesu-urakka helpottuu tuntuvasti. Laitteeseen liittyvä innostus kuitenkin lopahti nopeasti, kun huomasimme, että akku riittää kerralla korkeintaan yhden huoneen kaksinkertaisten ikkunoiden pesemiseen.
Kun ikkunanpesuprojektin on saanut aloitettua, kesken lopettaminen harmittaa. Lisäksi urakan jatkaminen tuntuu akun latausajan jälkeen suhteettoman työläältä verrattuna siihen, että projektin olisi saanut hoidettua kerralla loppuun asti. Talvella pesuri oli kätevä, kun halusi pestä nopeasti vain ikkunoiden sisälasit, mutta nyt edessä oleva perusteellinen pesuprojekti hoituu parhaiten perinteisillä välineillä. Pesuri saa jäädä suosiolla seisomaan siivouskomeroon.
Annostele pesuainetta maltillisesti
Ikkunoiden pesuaineeksi Jerkku suosittelee käsiastianpesuainetta, neutraalia yleispuhdistusainetta tai ikkunanpesuainetta. Sopivaksi annostukseksi hän arvioi muutaman teelusikallisen ainetta vesiämpärillistä kohden.
- Jos pesuainetta annostelee liikaa, ikkunaan voi jäädä sateenkaaren värisiä heijastumia. Toisaalta osa on sitä mieltä, että lasta liikkuu paremmin, jos pesuainetta käyttää hieman enemmän, hän kertoo.
Itselleni on tyypillistä ajatella, että lasit puhdistuvat parhaiten, kun pesuainetta lorauttaa ämpäriin kunnolla – ja seurauksena on usein juuri ne sateenkaaren väriset heijastumat. Oikeasti puhtaan lopputuloksen saamisesti Martat neuvovatkin pesuaineella lotraamisen sijaan vaihtamaan pesuveden riittävän usein. On toki loogista, ettei likaisella vedellä saa puhdasta jälkeä, vaikka käyttäisi mitä vippaskonsteja.
Ruokalusikallinen etikkaa kirkastaa ikkunalasit
Jos ikkunoista haluaa erityisen kirkkaat, Jerkku vinkkaa käyttämään huuhteluaineena etikkavettä. Tähän tarkoitukseen sopiva seos syntyy, kun ämpärilliseen vettä lisää noin ruokalusikallisen etikkaa. Jos haluaa päästä vähän helpommalla ja säästyä erillisen huuhteluaineen käytöltä, etikkaa voi lorauttaa myös suoraan pesuveden sekaan.
Lasien pesun lisäksi kannattaa muistaa, että myös ikkunan pielet ja sälekaihtimet kaipaavat puhdistusta. Sälekaihtimet puhdistuvat parhaiten joko imurilla tai nihkeällä liinalla pyyhkimällä. Ikkunanpielet, puitteet ja ikkunalauta kannattaa ensin imuroida ja sen jälkeen vielä pestä ne kostealla siivousliinalla.
Nyt kun siitepölytekosyykin on eliminoitu, lienee parasta tarttua ikkunaurakkaan heti. Onneksi ikkunoiden peseminen on ainakin oman kokemukseni mukaan niitä projekteja, joiden aloittaminen tuntuu vaikealta, mutta jälkikäteen ihmettelee aina, miten ripeästi työ lopulta sujui. Ja näyttäähän kesä paljon paremmalta, kun sitä pääsee ihailemaan kotoa kirkkaiden lasien läpi!
Lisää Marttojen vinkkejä ikkunanpesuun löytyy vielä täältä!