Viimeiset viisi vuotta ystäväporukkamme on kokoontunut juhlimaan vappua meille kotiin. Olen perinteestä superonnellinen, sillä mikä olisi ihanampi tapa juhlia kevättä ja kaikkea sen mukana heräilevää elämää kuin rento brunssi omassa kodissa rakkaimpien ihmisten keskellä!
Lapset ovat onnellisia, kun koti koristellaan yhteistä brunssia varten valtavalla määrällä ilmapalloja ja
serpentiiniä. Varjopuolena on se, että vapun jäljiltä nurkissa pyörii ilmapalloja vähintään juhannukseen asti, mutta kaikkeen vappuun liittyvään ihanaan suhteutettuna se on pieni harmi.
Ystäväporukkamme tapaamisissa ruoka on aina ollut isossa osassa, ja vappubrunssillekin on vakiintunut muutama kestosuosikki, jotka on ehdottomasti valmistettava joka vuosi.
Välimerellinen perunasalaatti
Välimerellinen perunasalaatti on niin hyvää, että sitä tarjoillaan juhlissamme paitsi vappuna, myös vähintään juhannuksena ja uutenavuotena. Alunperin ohje on peräisin jostain K-kaupan mainoslehtisestä, ja sen salainen ainesosa onkin ainakin toistaiseksi markkinoilla pysynyt Pirkka Välimeren tahna. Vastaavanlaisen paprika-cashewpähkinätahnan saisi varmasti tehtyä tarvittaessa itsekin, mutta valmiin tahnan ansiosta koko salaatti syntyy perunoiden kiehumisen aikana.
Ainekset (6-8 henkeä):
N. 200 g rucolaa
2 purkkia tonnikalaa vedessä
500 g kirsikkatomaatteja
470 g oliiveja
pieni purkki kapriksia
1 keskikokoinen punasipuli
10-12 kiinteää perunaa
purkki (135g) Pirkka Välimeren tahnaa (tai muuta paprika-cashewpähkinätahnaa)
Kuori perunat ja laita kiehumaan noin 20 minuutiksi. Perunoiden kiehuessa yhdistä kulhossa muut salaattiainekset. Huuhtele kypsät perunat kylmällä vedellä, että ne jäähtyvät nopeammin. Paloittele perunat sopivan kokoisiksi paloiksi, laita omaan kulhoonsa ja sekoita joukkoon purkki Välimeren tahnaa. Lisää tahnassa hyvin pyöritellyt perunat muun salaatin joukkoon.
Veeran mahtava kasvispiirakka
Myös ”Veeran mahtava kasvispiirakka” on ollut ystäväporukkamme vakioresepti jo vuosia. Sen valmistaminen vie kaikkine kasvisten kuorimisineen ja pilkkomisineen jonkin aikaa, mutta lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoinen. Tällä kertaa valmistin omalle brunssillemme piirakan gluteenittomana, mutta tässä ensin perusresepti.
Taikina (n. 12 palaa):
2,5 dl haaleaa vettä
1 tl suolaa
0,5 palaa hiivaa
N. 6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruokaöljyä
Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja vehnäjauhot ja laita kohoamaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, lisää viimeiseksi joukkoon reseptin öljy ja tarpeen mukaan vielä hieman lisää jauhoja. Levitä pellile ja anna kohota vielä jonkin aikaa liinan alla.
Täyte:
3 porkkanaa
3 eriväristä paprikaa.
Pätkä purjosipulia
(Halutessasi puolikas kesäkurpitsa, sipulia, selleriä tai muuta lisäkasvista oman maun mukaan)
Pinjansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
suolaa
Öljyä paistamiseen
Noin puoli pakettia Koskenlaskija-juustoa
2 munaa
rucolaa koristeeksi
Kuori porkkanat ja pilko kaikki kasvikset ja valkosipulin kynnet sopiviksi paloiksi. Laita kahdelle pannulle (kaikki kasvikset eivät millään mahdu yhdelle) kuumenemaan öljyä. Kuullota kuumassa öljyssä ensin valkosipuli, vähennä sitten lämpöä ja lisää muut kasvikset. Hauduta miedolla lämmöllä pehmeiksi ja mausta suolalla. Anna jäähtyä hieman. Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla, öljyämättömällä pannulla niin, että ne ruskistuvat pinnasta. Riko munat lasiin ja vatkaa tasaiseksi. Kuutioi sulatejuusto sopiviksi paloiksi. Yhdistä muniin kulhossa. Lisää kulhoon haudutetut kasvikset sekä pinjansiemenet ja sekoita. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Ripottele rucola valmiin piirakan päälle.
Jos haluat taikinasta gluteenittoman, korvaa vehnäjauhot esim. Semperin kuitupitoisella jauhoseoksella. Lisää hiiva-vesiliuoksen sekaan 1/2 ruokalusikallista psylliumia (anna turvota hetki ennen kuin lisäät jauhot), ja sekoita jauhojen joukkoon noin 1tl ksantaania. Muuten toimi samalla tavalla kuin tavallisen taikinan kanssa.
Gluteenittomat munkit
Munkit olemme tehneet jo pari kertaa gluteenittomina, koska useampi henkilö ystäväpiirissämme noudattaa gluteenitonta ruokavalioa. Aluksi gluteenittomien munkkien onnistuminen hieman arvelutti, mutta ainakaan hyvällä reseptillä lopputuloksessa ei juuri huomaa eroa.
Paras tähän mennessä testaamani ohje on Gluteenitonta leivontaa -blogista. Ainoa huono puoli näissä munkeissa on se, että ne kuivuvat melko nopeasti. Jos mahdollista, munkit kannattaakin paistaa juuri ennen tarjoilua. Silloin ne ovat ihanimmillaan!
Taikina:
3 dl maitoa
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
6½ dl Semperin hienoa jauhoseosta
½ tl ksantaania
50 g pehmeää voita tai margariinia
Paistamiseen: öljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. Lisää taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Sekoita taikinaan pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa vielä koneella voimakkaasti noin 5 minuuttia. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja. Asettele muotoon leivotut munkit leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti noin 40-asteiseen uuniin. Pane uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä.
Näiden varmasti maistuvien herkkujen lisäksi vielä kunnolla simaa, sipsiä ja dippiä, makkaraa grillille ja pari lasia kuohuvaa, niin täydellinen brunssi on valmis! Itse olemme suunnitelleet juhlivamme vappua tänä vuonna aina perjantaista sunnuntaihin asti. Kevät jos mikä on nimittäin juhlimisen arvoinen asia!