Kalkkitahroja muodostuu muun muassa vesihanojen ja lavuaarien pintoihin vesijohtovedessä olevan kalkin vuoksi. Kun esimerkiksi hanoja käytetään, voi vettä roiskua pintojen päälle, jolloin kalkki tarttuu ja näkyy vaaleana tahrana. Nämä ärsyttävät tahrat ovat hankala poistaa, jos ne ehtivät jämähtää pintaan. Jos näin on kuitenkin jo päässyt käymään, löytyy myös vaikeille tahroille menetelmät. Kurkkaa täältä siis vinkit kalkkitahrojen poistoon eri pinnoilta sekä kodinkoneista.
Kalkki vesihanoissa ja lavuaarissa
Vesijohtovedessä olevan kalkin vuoksi kalkkitahroja esiintyy useimmiten vesihanoissa. Koska kalkki voi kulkeutua vesipisaroiden sekä märkien käsien kautta eri pinnoille, kannattaa hana pyyhkiä esimerkiksi talouspaperilla tai liinalla aina käytön jälkeen. Esimerkiksi tiskatessa on hyvä huomioida, että vesiroiskeita voi lentää lavuaarin reunoilta myös tasoille. Kalkkitahrat voivat muodostua myös lavuaarin ja tason reunoihin, jolloin sitä on hankala poistaa ahtaasta välistä. Pyyhi siis myös reunat ja muut tasot aina tiskaamisen yhteydessä. Pidä esimerkiksi keittiöpyyhettä lähettyvillä, jolla saat suuremmat vesiroiskeet pyyhittyä ennen kuin kalkki ehtii muodostua.
Hanaa ei tulisi puhdistaa liian happamalla aineella, sillä se voi vaurioittaa hanan pintaa. Lisäksi erittäin hankaavat työkalut ja puhdistuslaitteet eivät sovi hanoille eikä lavuaareille. Hankaava työkalu voi pahimmillaan naarmuttaa pinnat piloille. Miedot saippualiuokset ja myös astianpesuaine toimivat hyvänä puhdistusaineena niin lavuaareille kuin hanoillekin, sillä liuos ei vaurioita pintoja. Käytä kuitenkin käsineitä siivouksessa, sillä astianpesuaine voi kuivattaa käsiä. Kiillotukseen voidaan käyttää mikrokuituliinaa, sillä sen pehmoisuus ei vaurioita lavuaarin eikä hanojen pintoja.
Kahvinkeittimen kalkinpoisto
Kahvinkeitin tulisi puhdistaa kerran kahdessa tai kolmessa viikossa riippuen kahvinkeittimen käytöstä. Jos kahvinkeitintä käytetään joka päivä, kannattaa se pestä kerran kahdessa viikossa. Jos kahvinkeittimessä ei vielä ole kalkkikertymiä, voit pestä vesisäiliön ja pannun miedolla saippuaseoksella. Huuhtele vedellä. Keitä tämän jälkeen keittimessä pelkkää vettä, jolloin saat varmasti kaikki pesuainejäämät pois keittimestä.
Jos kalkkitahroja sekä -kertymiä on ehtinyt syntyä keittimeen, auttaa etikkaseos vaikeisiinkin tahroihin. Tee siis etikka-vesiseos, jossa etikkaa on suhteessa 30 ja vettä 70. Laita seos vesisäiliöön ja keitä siihen asti, että puolet seoksesta on valunut pannuun. Sammuta tällöin virta keittimestä. Tämän jälkeen voit antaa seoksen vaikuttaa noin 30 minuuttia, jolloin se ehtii irrottamaan kalkkisaostumat. Laita sitten keitin takaisin päälle, jolloin loputkin seoksesta valuu pannuun. Kun seos on mennyt keittimen läpi, voit huuhdella sen keittämällä pelkkää vettä. Jos etikka jää tuoksumaan, voit keittää esimerkiksi kaksi kertaa pelkkää vettä. Voit käyttää tarvittaessa loppua etikka-vesiseosta muuhun siivoukseen.
Etikka toimii moniin tahroihin. Katso ohjeet myrkyttömään siivoamiseen.
Saunan lasiovien puhdistus
Saunan lasioveen voi nopeasti muodostua vaikeita kalkkitahroja. Voit käyttää lasiovien puhdistukseen myös etikkaa, joten edellä mainittu etikkaseos toimii myös tässä yhteydessä. Käytä puhdistukseen liinaa, joka ei hankaa tai naarmuta lasia. Pehmeäpintaiset liinat sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Huuhdo etikka pois huolellisesti. Jos saunan lasiovissa on paljon muita tahroja, jotka eivät meinaa lähteä pesun yhteydessä, lisää etikkaseokseen hieman astianpesuainetta. Astianpesuaine irrottaa muun muassa rasva- ja öljytahroja vahingoittamatta lasipintoja.
Muista puhdistaa myös suihkupää, sillä siihen kertyy helposti kalkkia. Aika ajoin on hyvä tarkistaa myös suuttimet, sillä kalkkisaostumat saattavat tukkia ne. Jos laattoihin ilmaantuu kalkkitahroja, vanha hammasharja toimii näppäränä apuvälineenä.
Lähteet: Siivous.info
Ihastu uuteen kotiin Avaralla.