Takaisin listaukseen

Ekologista asumista

05.02.2020 | Lukuaika 3 min
Ekologista asumista

Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpeäminen puhuttaa. Suurimmassa roolissa ilmaston kuormittamisessa on asuminen, liikkuminen ja ruoka. Nämä ovat kaikki asioita, joihin jokainen meistä voi vaikuttaa merkittävästi pienillä muutoksilla omassa arjessa. 

Ensimmäiseksi on hyvä tutustua rehellisesti omaan kulutuskäytökseen, tällöin säästömahdollisuudet on helpompi huomata. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, sähköä ja lämpöä tarvitaan, niin kuin montaa muutakin asiaa, mutta perusteetonta kuluttamista on hyvä kyseenalaistaa. Näin tulee helposti säästäneeksi paitsi ympäristöä, myös ihan puhdasta rahaa.

 

energiatehokasta

 

LÄMMITYS

Raa´asti aseteltuna jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa voisi sähkönkulutusta vähentää noin 10%, vain kiinnittämällä huomiota asumis- ja käyttötottumuksiin.  Kylmässä suomessa sähkönkulutus aiheuttaa ymmärrettävästi jopa yhden kolmasosan Suomen hiilidioksidipäästöistä. Tämä johtuu siitä, että suurin osa sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Lämmityksen osuus tästä on merkittävä. Keskimäärin puolet kotitalouksissa käytettävästä energiasta menee lämmittämiseen.

Mitä asian eteen voi tehdä helposti omassa arjessa?

  • Mieti; voisitko valita omaksi sähköksesi ekologisemman, uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön?
  • Älä lämmitä asuntoasi turhaan, tarkkaile huonelämpötilaa ja säädä sitä tarpeen mukaan. Voisitko laskea asuntosi lämpötilaa asteella?
  • Tuuleta tehokkaasti ristivedolla, ettet lämmitä harakoita asuntosi sijaan.

VALAISTUS

Yksittäisen lampun tai laitteen sammuttamisesta saatava hyöty voi tuntua merkityksettömältä, ja se ehkä yksinään onkin. Mutta kun katsoo asiaa kokonaisuutena, on harvoin kyse vain yhdestä lampusta tai laitteesta. Todennäköisesti sinulla on kotonasi useita eri sähkönkuluttajia, ja niiden yhteenlaskettu kulutus onkin yhtäkkiä suuri – ja tämä on kuormittavaa ilmastollemme. Elektronisten laitteiden ja valaistuksen osuus kerrostalossa asuvan kolmen henkilön perheen sähkönkulutuksesta on 40 prosenttia.

  • Sammuta valot ja laitteet, kun et käytä niitä.
  • Sammuta valot aina, kun poistut huoneesta.
  • Sulje televisio, tietokone ja muut laitteet kokonaan, sillä valmiustilakin kuluttaa sähköä.

VEDENKULUTUS

Vedenkäyttöön kannattaa myös kiinnittää huomiota. On laskettu, että keskimääräisesti ihminen käy suihkussa n. 5 kertaa viikossa, ja silloin vesi virtaa noin 5 minuuttia per kerta. Veden lämmittämiseksi tarvitaan 0,44 kilowattituntia (kWh) energiaa per minuutti, ja 1 kWh:a kohden syntyy n. 100 grammaa CO2-päästöjä. 2 minuuttia vähemmän suihkussa oleskelua siis säästäisi 1,06 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

  • Suosi pikasuihkuja.
  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.
  • Sulje hana, kun et käytä vettä.

KYSEENALAISTA & KIERRÄTÄ

Jokainen meistä tuottaa kotitalousjätettä yli 200 kg vuodessa. Jätteen määrää hallitsemalla voi ehkäistä tehokkaasti omalta osaltaan ilmastonmuutosta, sillä päätyessään kaatopaikoille jätteet synnyttävät kasvihuonepäästöjä. Vaikka esine ei käytössä varsinaisesti aiheuttaisi päästöjä, on sen valmistamiseen saattanut kulua huikea määrä energiaa.

  • Vältä jätteen tuottamista. Kyseenalaista ostotottumuksiasi, osta vain tarpeeseen, älä esimerkiksi mielipahaan.
  • Kun ostat, osta kestäviä, kierrätettäviä ja mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Käytä ostamiasi tuotteita.
  • Lajittele jätteet ja kierrätä kaikki mitä voit. (Bio, lasi, metalli, muovi, pahvi, paperi, vaatteet, jne.).

PIENILLÄ TEOILLA ISO MERKITYS

Sanotaan, että uuden tavan opetteluun menee 21 päivää. Jos aloitat tänään uuden opettelun olet siis jo maaliskuussa merkittävästi energiatehokkaampi ja ekologisempi. Pienet teot saavat aikaa suuria muutoksia. 

Mielessä kodin vaihto? Tutustu koteihimme täältä; Vapaat asunnot.

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-5496095

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona

https://nordeafundsmagazine.fi/artikkelit/mika-tehokkain-keino-ilmastonmuutosta-vastaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaikki artikkelit