Säästätkö parhaillaan lomamatkaa varten vai talletatko rahaa pahan päivän varalle? Moni säästää rahaa jonkin tavoitteen eteen. Säästämisen ei tarvitse olla työlästä ja ikävää. Oli tavoitteesi sitten säästää hieman rahaa sivuun tai kerralla enemmän, nämä 10 vinkkiä auttavat säästämisessä pitkällä aikavälillä.
Aloita asettamalla aika tavoitteelle. Esimerkiksi puoli vuotta tai vuosi on hyvä aikaväli, jota on helppo myös mitata. Kuitenkin puoli vuottakin on jo pitkä aika, joten jos koet säästämisen hankalaksi, valitse lyhyempi aika. Kolme kuukautta toimii välietappina. Kun näet, että olet säästänyt jo jonkin verran, motivoidut enemmän. Kun aika on valittu, voit valita summan, joka sopii elämäntilanteeseesi ja tavoitteisiisi parhaiten. Summan ei tarvitse olla suuri, mutta sinun tulee pitää kyseisestä summasta kiinni, jotta saat säästettyä edes sen verran kuussa. Joka kuukausi säästät ainakin tämän verran, jotta etenet kohti tavoitettasi.
Sanotaan, että määrität säästösummaksesi 50 euroa ja aloitat säästämisen tammikuussa. Säästät joka kuukausi 50 euroa ja vuoden loppuun mennessä sinulla on 600 euroa. Jos kuitenkin innostut säästämään lisää, voit aina lisätä määrättyyn summaasi vielä muutaman kympin, jos se on mahdollista. Kunhan et nappaa jo säästetystä summasta euroja, lähestyt tavoitettasi joka kuukausi varmoin askelin. Erinäiset säästötilit sopivat tähän tarkoitukseen, sillä tällöin et välttämättä voi ottaa rahaa takaisin, kuin vasta myöhemmin.
Seuraavien vinkkien avulla voit toteuttaa tavoitteesi ilman hampaiden kiristelyä:
-
Tee budjetti joka kuulle, jotta voit seurata tarkasti omaa kulutustasi. Katso kuiteista tarkat summat ennen säästämisen aloittamista. Näin saat selkeän käsityksen siitä, minkälainen kuluttaja olet arjessa. Kirjaa kaikki budjettiin, myös ne muutaman euron ostokset! Jätä itsellesi huvitteluun ja rentoutumiseen oma budjetti. Säästämisen ei ole tarkoitus viedä mukavia asioita arjesta.
-
Keitä kotona kahvit ja jätä take away -kahvi kahvilaan. Säästö: parhaimmillaan lähes 6 euroa, jos olet erikoiskahvien ystävä.
-
Tee eväät kotona ja panosta ruoansäilytykseen. Säästö: parhaimmillaan 10-15 euroa per lounas.
-
Vältä ja vähennä sokeria. Tämä on samalla terveyttä edistävä vinkki, mutta siinä ohella säästät myös rahaa. Lähes 3 euroa maksava limpparipullo joka viikonloppu on noin 160 euroa per vuosi. Kun siihen vielä lisätään muut herkut, summa kasvaa merkittävästi.
-
Tarkista veroprosenttisi. Nyt kun ennakonpidätysprosentti on sama kaikille palkkatuloille, kannattaa tarkistaa, että prosentti on oikein. Pyri laskemaan prosentti siten, että se kattaa koko vuoden tulot hieman yläkanttiin. Näin ikäviltä mätkyiltä voidaan ainakin varautua! Tarkista samalla myös verovähennykset. Käy kurkkaamassa verotuksen muutoksista Verohallinnon sivuilta.
-
Jätä heräteostokset kauppaan. Tee itsellesi ostoslista ennen kauppoihin menemistä, jotta ylimääräisiä ostoksia ei tulisi. Pohdi hankintoja sen mukaan, ovatko ne tarpeellisia juuri nyt.
-
Käy vaatekaappi läpi. Monesti kaapista löytyy vaatteita, joiden käyttö on jäänyt vähälle tai unohtunut kokonaan. Jos arki on kiireistä, voit tehdä itsellesi valmiit asukokonaisuudet ennen nukkumaanmenoa. Asusteiden avulla saat vanhoistakin vaatteista mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Kirppareita ei kannata unohtaa, jos haluat vanhoista vaatteista eroon. Älä unohda myöskään huoltaa vaatteita ja kenkiä!
-
Tee itsellesi ja sydämellesi palvelus ja kävele tai pyöräile töihin tai kouluun, jos mahdollista. Jos etäisyys on pitkä, julkinen liikenne on aina hyvä ratkaisu. Jos kuitenkin sijainti tekee julkisen liikenteen käytön hankalaksi, kimppakyytejä kannattaa suosia.
-
Kutsu kavereita kotiin viettämään iltaa. Sama pätee myös perheen pienokaisten juhliin. Nyyttärit eivät koskaan mene pois muodista!
-
Jätä luottokortit kotiin. Älä anna itsellesi lupaa ostaa asioita, joita et voi nyt maksaa. Tietyt kuukausierät on hoidettava kuitenkin, joten ylimääräisiä kannattaa välttää. Jos jotain on pakko ostaa, pyri siihen, että ostettu tavara on laadukas. Laadukasta voi aina huoltaa ja korjata tarpeen tullen, mutta se myös kestää vuosia. Näin et päädy ostamaan montaa huonoa yhden laadukkaan sijaan.
Jos kiinnostuit säästämisestä tai pohdit sijoittamista, kannattaa kurkata Julia Thurénin kirja “Kaikki rahasta - näin säästin kymppitonnin vuodessa”!
Lähteet ja linkit: The Simple Dollar, Verohallinto ja Gummerus
Mitkä ovat sinun vinkkisi säästämiseen?