Jos haluatte asua yhteisen ruokakunnan sijaan kämppiksinä, täytyy teidän huomioida muutamia asioita jo asuntoa hakiessa.
Jos asunnon asukkaat eivät kuulu samaan ruokakuntaan, heillä täytyy olla erilliset vuokrasopimukset. Käytännössä erillisiin ruokakuntiin kuuluminen mahdollistaa Kelan asumistuen saamisen, mikäli muut tuen ehdot täyttyvät.
Tässä kootusti tietoa kimppa-asumisesta heille, jotka haluavat asua Avaran asunnossa erillisinä ruokakuntina – eli kämppiksille, joille on tärkeää, että muiden asunnossa asuvien tulot eivät vaikuta esimerkiksi mahdolliseen Kelan asumistukeen.
Miten hakemus tehdään
Hakemus tehdään ihan normaalisti OmaAvarassa mobiilivarmeenteella tai verkkopankkitunnuksilla tunnistautuen. Hakijaksi merkitään vain yksi henkilö, ja hänestä tulee asunnon päävuokralainen.
Valitse vähintään yksi toiveasunto. Voimme tarjota sinulle tarvittaessa myös samankaltaisia juuri sinulle sopivia asuntoja, mikäli ensisijaisesti hakemasi asunto ehtii päätyä varatuksi.
Vuokraa heti -palvelun kautta voit myös vuokrata mieluisan asunnon suoraan ilman asuntohakemusta. Sen valikoimasta löytyy myös uudiskohteemme, joiden kuvien ja virtuaaliesittelyjen avulla saat hyvän kuvan asunnosta ja sen kunnosta.
Miten kimppa-asuminen vaikuttaa Kelan asumistukeen
Jos asunnon asukkaat eivät kuulu samaan ruokakuntaan, heillä täytyy olla erilliset vuokrasopimukset. Käytännössä erillisiin ruokakuntiin kuuluminen mahdollistaa Kelan asumistuen saamisen, mikäli muut tuen ehdot täyttyvät. Saman ruokakunnan jäsenen (esimerkiksi puolison) tulot voivat vaikuttaa myös muihin Kelan tukiin.
Yhdessä asuva pariskunta ei voi kuulua eri ruokakuntiin eivätkä myöskään yhdessä asuvat lähisukulaiset suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa. Sen sijaan sisarukset voivat asua kämppiksinä eri ruokakuntina, kunhan heillä on erilliset vuokrasopimukset.
Miten vuokrasopimus tehdään
Avara tekee vain yhden vuokrasopimuksen per asunto, joten eri ruokakuntalaisten kimppa-asumisessa yksi henkilö täytyy nimetä päävuokralaiseksi. Asunnon muut asukkaat solmivat hänen kanssaan alivuokralaissopimuksen. Pohjia alivuokralaissopimuksen tekemiseen löytyy netistä.
Vuokrasopimus tehdään päävuokralaisen kanssa OmaAvarassa verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Alivuokralaisuudesta huomioitavaa
Avaran asuntojen jälleenvuokraus on kiellettyä, mutta alivuokralaisuus ei, joten päävuokralaisen täytyy myös itse asua asunnossa. Asunnosta ei saa antaa yli puolta alivuokralaisen käyttöön. Alivuokrauksesta ei saa aiheutua vuokranantajalle haittaa.
Päävuokralainen on vastuussa vuokrasopimuksen ehtojen toteutumisesta vuokranantajan suuntaan, eikä tätä vastuuta voi siirtää alivuokralaiselle. Alivuokralaisella ei ole oikeuttaa jäädä huoneistoon, jos päävuokrasuhde päättyy. Päävuokralaisen kannattaa aina olla huolellinen alivuokralaisen valinnassa!
Kuka ottaa kotivakuutuksen
Päävuokralainen hoitaa laajan kotivakuutuksen asunnolle. Ei kata alivuokralaisten omaisuutta, joten alivuokralaisten kannattaa vakuuttaa oma irtaimistonsa kotivakuutuksella.
Mitä muuta pitää huomioida
Uudiskohteissa on käytössä asukassovellus, johon voi rekisteröityä vain samalla sähköpostiosoitteella, jonka on ilmoittanut vuokrasopimuksessa. Asukassovelluksen käyttöoikeus on siis käytännössä vain päävuokralaisella tai päävuokralaisilla. Uudiskohteissa asukassovelluksen kautta varataan yhteiskäytössä olevia tiloja ja palveluita, kuten saunavuoroja, pesutupavuoroja, kerhotilan käyttöä tai yhteiskäyttöautoja. Jos siis ei ole merkitystä, kuulutteko samaan vai eri ruokakuntaan Kelan silmissä, kannattaa hyödyntää mahdollisuus ilmoittaa kaksi päävuokralaista.
Muistathan, että kaikki asukkaat pitää ilmoittaa isännöitsijälle!